Världspremiär med ny fiberbaserd TV-produktionsteknik

En helt ny teknik för överföring av HD-video över IP-nät via fiber har testats för första gången i världen där TV-sändning genomförts från två geografiskt skilda platser i realtid.

I testet streamas ett jubileumsseminarium i Kista Nods aula samtidigt som teckenspråktolkning gjordes i realtid i en studio Rådmansgatan i Stockholm.

Tekniken kallas NDI (Network Device Interface) och innebär att man kan skicka videoströmmar över datanät och Internet med ytterst liten fördröjning. Videoströmmar är kapacitetskrävande och kräver ca 100Mbit/s.

Därför förutsätter tekniken att det finns fiberuppkoppling till respektive produktionsplats. I Stockholm där Stokab har ett väl utbyggt nät med fiber för alla, är detta inget problem.

TV-produktion för alla

Tekniken öppnar upp helt nya sätt för vem som helst att göra avancerade produktioner. Det kan vara en idrottsförening som sänder en turnering, skolor som producerar program, eller en kommun som genomför medborgardialoger på flera platser samtidigt. Tekniken kräver inte avancerad videoutrustning då det räcker med en vanlig persondator och en videokamera med exempelvis HDMI-utgång.
 
Läs mer om NDI-tekniken och testet som genomfördes. 

(Sidan öppnas i eget fönster)

Se sändingarna här

Originalproduktion

Teckenspråkstolkad

(Sidorna öppnas i egna fönster)


Presskontakt

Susanne Lekengård, kommunikationschef

Susanne Lekengård

Kommunikationschef

Telefon:
08-508 30 240

Mobil: 076-12 30 240

 

E-poststandard:
fornamn.efternamn@stokab.se


Stokabs Kommunikationsenhet