Stokab bidrar till PTS insamling för Ukraina

Post- och telestyrelsen, PTS, fick i våras en förfrågan av dess Ukrainska motsvarighet om bidrag till återuppbyggnad av landets infrastruktur för elektronisk kommunikation. En insamling inom NTSG (Nationella Telesamverkansgruppen) möjliggjorde lastbilstransport med telekomutrustning i juli.

En lastbilstransport med telekomutrustning till Ukraina

En lastbilstransport med telekomutrustning till Ukraina

Det var i april som PTS och Infrastrukturdepartementet fick brev från Ukrainas ambassad som bad om stöd. Stödet som efterfrågades var om Sverige kunde bidra med materiel för återuppbyggnaden av infrastrukturen för deras elektroniska kommunikation.


PTS, som inte själv äger något nät eller utrustning, vände sig NTSG, där Stokab är medlem, med en fråga om det fanns något man kunde bidra med. Och med stöd av MSB så ordnades en EU finansierad transport som kunde lämna Sverige i mitten av juli, med diverse material som skänkts från medlemmar i NTSG och stadsnätens infrastruktursamverkansgrupp, SISG.


– Försändelsen nådde en logistikhub i Polen två dagar efter att den lämnat Sverige och just nu summerar vi resultatet av insatsen, berättar Ove Landberg som är enhetschef vid Avdelningen för säker kommunikation på PTS.


Exempel på material som skickades med lastbilen var trummor med fiberkabel, stativ, switchar, patchkablar och WDM-utrustning.


– Det känns både tryggt och….på något sätt humant, att svenska aktörer inom telekom med kort varsel kan bidra med utrustning till länder i nöd utan att för den delen riskera vår eget lands förmåga i händelse av kris, kommenterar Ove.


– Det har kommit bidrag från Boden i norr till Göteborg i söder och vi kommer sannolikt att gå ut med en förnyad förfrågan till operatörer senare i höst för att stötta Ukraina, avslutar Ove.