Valvakornas TV-produktion styrdes centralt via fibernätet

Över 2,5 miljoner svenskar följde igår TV-kanalernas bevakning av de politiska partiernas valvakor. De utsända TV-teamens direktrapportering via Stokabs fibernät produceras centralt i TV-husens kontrollrum med gemensam bildproducent och tekniker.

Skärmdump av SVTs direktrapportering av partiernas valvakor

Valet 2022 för riksdag, kommuner och regioner ägde rum igår söndag. Röstningen avslutades klockan 20 och sedan påbörjades rösträkningen. Reaktionerna hos de olika partiernas valvakor runt om i Stockholm kunde följas i media i realtid.


De utsända kamerateamen hos alla partiernas egna valvakor, kopplades upp via fibernätet där ljud, bild och internkommunikation manövrerades från centralt kontrollrum. Dessa distansproduktioner får därmed samma fördelar som vid en studioproduktion; flertalet parallella bildsignaler från kamerorna och ljudsignaler från alla ljudkällor och mikrofoner.


Resultatet blir en kostnadseffektivare produktion eftersom respektive utsändningsplats inte behöver ett lokalt kontrollrum i forma av en sändningsbuss på plats. Bildproducent kan manövrera funktioner i kameror och kommunicera i realtid.


Den här typen av produktioner är möjlig då Stokab har ett väl utbyggt fibernät med möjlighet till korttidshyra av fiberförbindelser.