Gimme Fibre Day 4th of november

Tack vare den kinesisk-brittisk-amerikanska forskaren och ingenjören Charles Kuen Kaos banbrytande upptäckter inom fiberoptik, överförs idag laserljus väldigt långa sträckor via ultrarena fiber av glas. Till minne av hans födelsedag 4 november firas varje år ”Gimme Fibre Day” världen över.

Fiberglass laser beam

Idag utgör optiska fibrer själva blodomloppet i vårt kommunikationssamhälle. I tunna trådar av glas flödar ljusstrålar som bär nästan all telefoni och datatrafik kors och tvärs över världen. I Stockholm och Mälardalen sker detta till stor del genom Stokabs nät, som rankas som världens största, öppna stadsnät av fiber.


Från några meter till tusentals

Charles Kuen Kao, föddes den 4 november 1933 i Shanghai (död 2018) och var en kinesisk-brittisk-amerikansk ingenjör och forskare. Han tilldelades Nobelpriset i fysik 2009 "för banbrytande insatser angående ljustransmission i fibrer för optisk kommunikation".


Kao gjorde 1966 en upptäckt som ledde till ett genombrott inom fiberoptiken. Han räknade ut vad som krävs för att optiska fibrer av glas ska kunna leda ljus mycket långa sträckor. En tillsats av gas vid framställningen av glasfibern resulterade i ett renare glas. Ljussignalerna kunde färdas hundra kilometer utan att helt försvinna, jämfört med bara det tiotal meter som dåtidens glasfibrer förmådde att transportera. Tekniken där ljussignaler via glasfiber nu kunde användas för datakommunikation var uppfunnen och är nu grunden till dagens informationssamhälle, världen över.


4 november är Gimme Fibre Day

Branschorganisationen FTTH (Fibre To The Home) Council firar därför Gimme Fibre Day varje år den 4:e november; dels till minne av Kaos upptäckt och dels för att visa på att nätverk via fiber är en världsledande, framtidssäker och klimatanpassad infrastruktur som möjliggör en oöverträffad fast och trådlös upplevelse av digitala tjänster. Fiberinfrastrukturen är en avgörande förutsättning för att bevara Europas konkurrenskraft och samtidigt utveckla en ledande global roll inom hållbarhet.


För Stokab är Kaos upptäckt av stor vikt då hela vår nätstruktur bygger på möjligheten att överföra av ljus i optiska fibrer över långa sträckor.