Hur kan tillgång till fiber bidra till en hög innovationsnivå?

Tillgången på svartfiber med dedikerade fiberförbindelser (punkt-till-punkt) i Stockholm har möjliggjort att företag kunnat utveckla innovativa och nya digitala tekniker och tjänster. Det visar rapporten Neutral fibre as a platform for innovation som WIK Consult har tagit fram på uppdrag av Stokab.

Patchkablar i ett stativ

Rapporten tar avstamp i de högt uppsatta målen i EU:s policyprogram för det digitala decenniet, som förutsätts uppnås till år 2030. Den belyser hur Stockholms stad, genom Stokabs fibernät, och genom att stödja såväl bildandet av innovationshubbar som smart stad- lösningar, stärker sin roll som innovationsledare i Europa. Detta beskrivs i rapporten genom ett antal fallstudier och intervjuer med olika företag och institutioner. Aktörer som intervjuas i rapporten är allt från innovativa företag, teleoperatörer, statliga forskningsinstitut till Ericssons samarbete med KTH inom kvantkommunikation.

Fibertillgång bidrar till ett innovativare samhälle

Rapporten, som WIK Consult har tagit fram, klargör att Stockholm ligger högt när det gäller antalet patent, innovativa produkter, vetenskapliga artiklar, innovativa företagsprodukter och tjänster. Stokabs öppna svartfibernät med dedikerade fiberförbindelser (punkt-till-punkt), möjliggör utveckling av digitala tekniker och tjänster, såsom kvantkommunikation och smart stad-tjänster, och bedöms vara en bidragande orsak till att Stockholm rankar högt på EUs Innovations scoreboard.

Ett väl utbyggt, neutralt och framtidssäkert fibernät, det vill säga som möjliggör hyra av dedikerade fiberförbindelser (punkt till punkt), som byggs utifrån Stokabs affärsmodell med i princip obegränsad tillgång till fiber, skapar helt enkelt förutsättningar för innovation hos såväl små som medelstora företag.

Framtidssäker fiberinfrastruktur möjliggör digital utveckling

Genom att etablera ett operatörsneutralt svartfibernät har Stockholms stad lagt en grund för att Stockholm ska kunna möta målen i EU:s policyprogram för det digitala decenniet och sin position som en ledande region i Europa för innovation. Rapporten belyser hur ett offentligt ägt och framtidssäkert fibernät kan möta det breda och växande behovet av fiber och därigenom möjliggöra utvecklingen av tekniker och digitala tjänster – nu såväl som i framtiden. Den visar att fiber inte längre enbart är en infrastruktur för telekom, utan en grundläggande plattform för hela samhället.