Kevin, Stokabs första Tekniksprångare

När vi genom samarbetet med Tekniksprånget öppnade upp för en praktikplats på Nätavdelningen såg vi bara fördelar, berättar Marcus Örnstedt, Stokab. Dels att vi bidrar till att väcka intresset för ingenjörsutbildning hos ungdomar, men även värdet för oss att få in unga vuxna i verksamheten med nya tankar och idéer - och vem vet, kanske en framtida resurs.

Marcus Örnstedt och Kevin Wenström

Tekniksprånget, som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen, skickar årligen ut brev till elever som går sitt sista år på tekniskt linje, med information om att söka betald praktik och få möjligheten att prova på ingenjörsyrket. Det var så Kevin Wenström hamnade på Stokab och gjorde sin praktik med Stokabs Sitemanager, Marcus Örnstedt som handledare.

Jag blev väl mottagen av Marcus. Han tog med mig på ett flertal möten med olika verksamheter, t.ex. Stockholm vatten och avfall, och på studiebesök till olika nodutrymmen.” Jag kände inte till Stokab innan praktiken mer än att de arbetar med fiber, men inte att det finns ett fibernät i Stockholm och att det var så stort, säger Kevin.

Distansarbete under pandemin

Kevin Wennström, Stokabs första Tekniksprångare i hemma miljö

När Kevin hade drygt två månader kvar av praktiken slog Covid -19 pandemin och de nya smittskyddsreglerna tvingade Stokabs medarbetare att arbeta hemifrån. Även Kevin fortsatte sina arbetsuppgifter hemifrån.

Det var olyckligt att behöva avbryta den väl genomtänkta praktikplanen, men trots begränsad handledning hjälpte Kevin oss. Han arbetade bland annat med att uppdatera ritningar över nodutrymmen i CAD-program och registrera och uppdatera information i DPCom, vårt digitala system för fibernätplanering, säger Marcus.

Rekommenderar Tekniksprånget

I dag pluggar Kevin till en Master på KTH i datateknik. Det innebär bland annat programmering, design av digitala system, kurser i industriell ekonomi och matte.

 

En av utbildningens kurser handlar om personanpassad datadesign. Genom sitt arbete på Stokab med bland annat DPCom har Kevin förstått hur viktigt det är med användarvänlighet i system vilket gör att den kursen blir extra intressant.

Jag kan absolut rekommendera andra att hoppa på tekniksprånget och även till en praktikplats på Stokab. Det var kul att få inblick i Stokabs verksamhet och få lite extra information och fackkunskap om något som inte så många känner till, säger Kevin.

Miljöfrågor engagerar unga

Samarbetet med Tekniksprånget är ett led i Stokabs arbete med hållbarhet något som Kevin berättar att man pratar mycket om på KTH och i hans omgivning. Kanske inte så mycket kring hur databranschen påverkar miljön.

Det ligger i många ungdomars intresse att diskutera miljöfrågor, vi ska leva i sjuttio-åttio år till. Går miljön ”åt skogen” är det inte bra för oss, avslutar Kevin.

Fakta om Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett praktikprogram för ungdomar som gått ut gymnasiet, läst NA/TE och är under 21 år. Projektet, som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen, har pågått sedan hösten 2012 och möjliggör betald praktik för utexaminerade gymnasieungdomar hos anslutna arbetsgivare.