Svenskt kabelrekord med trippelt fiberinnehåll

I december 2019 installerade Stokab en ny kabelkonstruktion med 1728 fiber istället för den normalt största kabeln som innehåller 640 fiber. Fiberkabeln är den största som tagits fram i Sverige och slår därmed svenskt kabelrekord.

Stokabs tekniska chef Stefan Carlsson

Behovet av en större kabel uppkom inför en omfattande kabelgenomföring. Stokab fick hjälp av Nexans, som levererar kabelsystem, att ta fram en rekordstor kabel för att slippa använda tre 640-kablar vid en så kallad EMP-genomföring för skydd mot EMP, Elektromagnetisk puls.


Fördelar med konstruktionen är att rekordkabeln har samma diameter som en vanlig ribbonkabel (knappt 30 mm) och att det samtidigt går att få in så mycket mer fiber i den.
– Att så många fibrer ryms i en kabel gör jobbet billigare och smidigare för Stokab. Tidigare skulle samma fiberantal krävt tre separata kablar och därmed tre EMP-genomföringar, säger Stokabs tekniska chef Stefan Carlsson.


Eftersom produkten togs fram enkom för Stokabs behov finns det ännu inte lämpliga skarvboxar, vilket är ett måste för att ha möjlighet att skarva kabel i fält vid exempelvis driftjobb. Idag används 4-fibersband och rekordkabeln bygger på 12-fibersband. Vid detta tillfälle använde Stokab ett skarvskåp för att lösa detta.


Om skarvbox-behovet kan lösas i framtiden finns det möjligheter att förlägga denna typ av kabel i tunnlar som trunk, vilket är något som både skulle spara utrymme och pengar. Även Nexans försäljningschef Christer Larsson ser potential med rekordkabeln.


– Den här kabeln skulle definitivt vara intressant för de datahallar som byggs i Sverige, liksom för andra storstäder med krav på hög kapacitet.